Voedingsintolerantie

Mocht u bepaalde voeding niet goed kunnen verdragen of last hebben van klachten als vermoeidheid, duizeligheid, opgezette buik, winderigheid of andere klachten als hieronder genoemd kan ik u bij een eerste consult testen op bepaalde voedingsstoffen. Bij voedingsintolleranties  zal ik ook dan ook de grenswaarden aangeven. Mocht u bepaalde voeding niet goed kunnen verdragen, dan krijgt u een dieetadvies mee. Hierin staat welke producten je beter niet kunt gebruiken en welke alternatieven hiervoor beschikbaar zijn. Je zult merken dat dit al snel tot resultaten zal leiden. Ook wil ik graag met u werken aan het versterken van de miltmeridiaan.

Naarmate je langer onder behandeling bent, zul je steeds beter in je vel komen te zitten. Belangrijk is dat je milt energie zich herstelt, waardoor je minder last heb van uw voedingsintolerantie. Dit herstel duurt even. Na enkele weken kun je het dieet meestal weer versoepelen.

Wat is eigenlijk voedselintolerantie (of voedingsintolerantie)?

Allergie en intolerantie, wat is het verschil?

Er is een verschil tussen een allergie en een intolerantie, maar voor zowel allergieën als intoleranties wordt ook de overkoepelende term voedselovergevoeligheid gebruikt.

Bij een allergie treedt het immuunsysteem in werking en worden er antistoffen gevormd. Deze zijn terug te vinden in het bloed. Er komt meestal een reactie binnen het uur. Een voorbeeld is pinda-allergie.

Bij een intolerantie is het lichaam niet in staat om een voedingsmiddel of bestanddeel daarvan goed te verteren. Er worden geen antistoffen gevormd. De reactie treedt meestal pas later op. Een voorbeeld daarvan is koemelk A1-intolerantie.

Voedingsintolerantie is het niet goed kunnen verdragen van voeding. Dit kan het gevolg zijn van erfelijke aanleg, maar kan ook te maken hebben met veranderde omstandigheden. Een voedingsintolerantie komt veel voor. Het speelt bij veel lichamelijke klachten een rol. Maar  een voedingsintolerantie is nooit de enige oorzaak van die klachten. Wel kan het weglaten (elimineren) van bepaalde voeding al snel tot een aanzienlijke verbetering leiden

In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken (dit heet grenswaarde of tolerantiegrens). Deze grens is bij iedereen verschillend. De klachten die optreden komen daardoor meestal geleidelijk. Ze kunnen van dezelfde aard zijn als de klachten van een voedselallergie. Over het algemeen zijn ze minder ernstig.

De klachten zijn persoonsgebonden en gaan van zeer mild tot zeer ernstig. Ze kunnen beperkt zijn tot één symptoom of een verzameling van symptomen.

Enkele veel voorkomende klachten bij voedingsintoleranties en het effect daarvan op het lichaam  zijn vermoeidheid, acne, jeukende huid met name tussen de schouderbladen en op de buik, last van de maag, opgeblazen gevoel na het eten, ontregelde stoelgang, hoofdpijn en  gewrichtspijn.

Miltmeridiaan

Voedsel komt via de mond ons lichaam binnen en wordt via het maag-darmkanaal verteerd tot stoffen die het lichaam kan opnemen. Volgens de TCM (traditionele Chinese geneeskunde) is de miltenergie verantwoordelijk voor de vertering van voedsel, met name bij de vertering van (koemelk)zuivel en suikers.

Hoe sterker de miltenergie is, des te minder zal voeding tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Omdat de miltenergie niet stabiel is, maar afhankelijk is van allerlei andere factoren, is het goed voor te stellen dat er periodes zijn dat bepaalde voeding wel of juist niet door het lichaam verdragen wordt bv vanwege stress, zorgen en tobben of andere oorzaken.

Niet alleen verkeerde voeding, maar ook eenzijdig eten of een teveel aan vet, alcohol, melkproducten, rauwkost, kruiden en suiker kunnen de miltenergie verzwakken. Daarnaast raakt de miltenergie verstoord door te veel in het hoofd zitten, teveel denken en piekeren. Ook een te dominante of sterke leverenergie (door stress en opgekropte emoties) kan de miltenenergie schaden.

Belangrijkste allergenen:

De voedingsindustrie is verplicht om bepaalde allergenen te vermelden op de verpakking.

Ook horecaondernemers zijn verplicht deze te vermelden.

Melk:

Wie geen koemelk verdraagt kan ofwel een koemelkeiwitallergie (allergie voor de melkeiwitten caseïne en/of wei-eiwit) hebben ofwel lactose-intolerant zijn (melksuiker (lactose) wordt niet goed verteerd wegens gebrek aan enzym lactase).

Gluten:

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in meerdere graansoorten, met name in tarwe (inclusief spelt), rogge, gerst of de hybride soorten daarvan. Haver is een twijfelgeval: van nature is dit glutenvrij maar het is vaak gecontamineerd met andere graansoorten (bv. in de maalderij)

Ei:

Kippeneieren zijn de meest gebruikte soorten eieren en komen in de ingrediëntenlijst ook voor onder de vorm van eipoeder, lysozyme (E1105), albumine, ….. Andere soorten zijn eendeneieren, ganzeneieren en kwarteleitjes.

Hier kan ook nog een onderscheid gemaakt worden tussen kippen eiwit en kippen eigeel.

Pinda’s:

Eigenlijk is de pinda (of aardnoot) vanuit botanisch oogpunt geen noot maar een boon (peulvrucht). Pinda’s behoren tot de voedingsmiddelen die het vaakst hevige allergische reacties veroorzaken.

Schaaldieren:

Tot de schaaldieren behoren onder andere gamba’s, garnalen, krab, kreeft, scampi

Weekdieren:

Tot de weekdieren behoren mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen, scheermessen, inktvissen, slakken (escargots, alikruiken, wulken, kokkels)

Vis:

‘Allergene’ vissoorten zijn: ansjovis, baars, forel, haring, heek, kabeljauw, karper, paling, schol, tongschar en zalm. In mindere mate makreel, sardienen en tonijn.

Soja:

Soja is een peulvrucht. Vetten op basis van soja (olie, product voor de boterham of voor bakken en braden) zijn in hun zuivere vorm geen probleem (bevatten geen soja-eiwit) maar worden veiligheidshalve best ontweken.

Noten:

Omvat noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten, paranoten … Kokosnoot behoort hier niet toe. Noten kunnen net als pinda’s ernstige reacties geven.

Selderij:

Onder selderij verstaan we bleekselder, bladselder, knolselder en selderijzaad. Het kan ook in kruidenmixen en bouillonblokjes zitten

Mosterd:

Omvat diverse types mosterdzaden (waaronder witte of gele mosterd, bruine of oriëntaalse mosterd en zwarte mosterd).

Sesamzaad:

Omvat sesamzaad en producten op basis van sesamzaad (vb. sesamolie, tahin …)

Zwaveldioxide:

Zwaveldioxide of sulfiet komt van nature voor in bepaalde producten (vb. champignons, druiven …), maar het is ook een levensmiddeladditief (E220-E228) o.a. in wijn. Sulfiet moet pas vermeld worden indien er meer dan 10 mg/kg of liter aanwezig is.

Lupine:

Lupine is een peulvrucht vergelijkbaar met soja en wordt ook vaak gebruikt als vervanger hiervan.

Bronnen: 

Hoe nagaan of en welke allergenen een product bevat?

De 14 verplichte allergenen of afgeleiden ervan worden aangeduid (bv. in vet, onderstreept, in hoofdletters …) in de ingrediëntenlijst op de verpakking.