Onderhuids bindweefsel behandeling

Hoe geef je een bindweefselmassage?

De technieken die worden gebruikt bij een bindweefsel massage variëren van lichte strijkingen tot het rollen en oppakken van de huid. Door deze massage grepen wordt de huid en het onderliggende bindweefsel gestimuleerd.

Met een goede, manuele bindweefselmassage worden dieper gelegen huiddelen (het onderhuidse bindweefsel) bereikt. Bindweefselmassage stimuleert de doorbloeding en reduceert blokkades. Ook wordt de collageen- en elastine productie gestimuleerd, voor een stevigere huid en minder diepe rimpels. Bindweefselmassage is een heilzame massage die pijn kan verlichten en ontspanning geeft.

Bindweefselmassage is een reflexzone massage, die wordt toegepast bij (hardnekkige) Klachten. Het heeft een sterke impact op het vegetatieve systeem en beïnvloed de inwendige organen en/of orgaansystemen (o.a. spieren, gewrichtskapsel en bloedvaten). Er wordt gekeken of de oorzaak van de klacht(en) in verband staat met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuid bindweefsel, welke zichtbaar (intrekkingen in de huid) en voelbaar (verhoogde spanning en verminderde verschuifbaarheid) zijn.

De locaties van deze verklevingen en spanningen, staan via het zenuwstelsel in verbinding met bepaalde organen, spieren en botten (bindweefselzones). Door massage van deze bindweefselzones wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel beïnvloed.

Bindweefselmassage geeft een prikkel aan het onderhuidse bindweefsel, waardoor via het centrale zenuwstelsel weer een directe impuls aan het orgaan met een meer of mindere storing gegeven wordt. Het orgaan wordt beïnvloed en er volgt een directe terugkoppeling naar de huidzone, waar vaak een directe invloed (spanningsvermindering) voelbaar is.

Effect
Door bindweefsel verbetert de doorbloeding van de huid. Tevens zorgt de behandeling door het neurologische effect voor een verbeterde werking van de organen in de behandelde zone. Ook de segmentaal verbonden delen van de huid, spieren, botten, zenuwen en bloedvaten reageren mee met de gegeven prikkels.

Meridianen
Daar bovendien de meridianen (energiebanen)- die zijn beschreven in het oosten- verbonden zijn met de organen, ontstaat er ook een beïnvloeding van deze meridianen. Als bv de maag beter functioneert, zal ook de energie in de maagmeridiaan toenemen. Ook de meridianen zijn via de organen segmentaal verbonden. Ook zij kunnen via de segmentale connecties verbeteringen in de erbij behorende weefsels bereiken.

Reflexzonetherapie
Bindweefselmassage wordt gezien als een “reflexzonetherapie”. Middels deze therapie kan ik invloed uitoefenen op lichaamsdelen gelegen op enige afstand van het gebied dat we behandelen. Voorbeeld: patiënten met een slechte vaatfunctie in de benen voelen vaak na enige minuten behandeling in de lage- en bekkengebied hun benen en voeten warmer worden.
Voorbeeld uit mijn praktijk: een patiënt kon maar klein stukje lopen…500 meter naar de winkel, dan even uitrusten… dan pas weer naar huis. Na 3 behandelingen kon zij in één keer terug naar huis lopen. Na 10 behandelingen loopt ze met gemak 10 km in de bergen…hoe bijzonder is dat…

Wat is Bindweefsel?
Bindweefsel of ook wel Fascia (Latijn) is een belangrijk onderdeel van ons grootste orgaan: de
huid. Onderhuids bindweefsel (Subcutis) ligt onder de opper en de lederhuid. Dit is
ondersteunend weefsel dat voor komt in ons gehele lichaam in verschillende vormen. Het houdt ons lichaam in vorm, geeft ons stevigheid en souplesse.

Wat doet gezond bindweefsel?
Bindweefsel zorgt voor een goede doorbloeding van de huid.
In het bindweefsel wordt ook hyaluronzuur aangemaakt, dit lichaamseigen stofje bindt vocht (houdt vocht vast) en creëert daardoor volume aan ons weefsel (denk aan rozijn versus druif). Het bindweefsel bevat ook bloedvaten zodat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden via het lymfestelsel. Ook vormt bindweefsel een grote rol in wondgenezing. Tenslotte bevat het collageen, elastische en reticulaire vezels, die zorgen voor elasticiteit, volume en stevigheid.

Het effect van bindweefselmassage
Bindweefselmassage is bewezen effectief bij de behandeling van diverse klachten op vrijwel elk lichaamsdeel. Bij langdurige klachten kan het zeer effectief zijn. Als je bijvoorbeeld vaak pijn hebt in je benen kan deze behandeling ervoor zorgen dat de bloedtoevoer toeneemt waardoor de pijn vermindert.

Functies bindweefsel:
Steun en vorm geven aan het lichaam en de afzonderlijke organen
Transporteren van zuurstof, voedings- en afvalstoffen
Beschermen van onderliggende organen en structuren
Verspreiding van micro-organismen voorkomen
Herstel na weefselschade (littekenweefsel)
Opslag van energie en mineralen

Bij bindweefselzwakte kan het bindweefsel niet goed vorm geven en ondersteuning bieden aan het lichaam en de organen. Doordat het de elasticiteit verliest, neemt ook de glijdende en verschuivende functie af. De zwakke vezels in het bindweefsel kunnen onder andere leiden tot verslapping van de huid en bloedvaten.

Symptomen

Symptomen van zwak bindweefsel zijn:
Vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten
Hypermobiliteit
Striae
Sinaasappelhuid
Pigmentstoornissen
Zwakke enkelbanden
Spataderen
Snel blauwe plekken
Sneller vermoeid (bij inspanning)
Tintelingen in armen en/of benen
Bloedpuntjes op de huid (anginoma senilis)

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken van bindweefselzwakte. Ruim 70 procent van het bindweefsel bestaat uit collageen. Zwak bindweefsel komt dan ook vaak door een tekort aan collageen. Naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van collageen af: vanaf het 25e levensjaar maakt het lichaam ieder jaar minder van dit eiwit aan. Bij vrouwen daalt de aanmaak nog eens flink vanaf de menopauze. Maar ook zonschade, te weinig inname van collageen via voeding en te veel alcohol kunnen leiden tot een eiwittekort en een tekort aan onder andere vitamine C en silicium als bouwstoffen van het collageen.

Een andere belangrijke oorzaak van bindweefselzwakte is stress. Stress kan komen door spanningen, maar ook ongezonde voeding, slechte gewoontes qua bijvoorbeeld houding of fysieke uitputting zijn vormen van stress voor het lichaam.

Ook te weinig beweging of juist teveel activiteit kan leiden tot verzwakt bindweefsel. Het elastische bindweefsel moet elastisch blijven, het sterke bindweefsel moet sterk blijven. Daarom is een goede balans tussen rust en beweging belangrijk. Bij zwangere vrouwen kan het bindweefsel tijdens de zwangerschap  bovendien verslappen onder invloed van hormonen.

Soms kan bindweefselzwakte ook een genetische oorzaak hebben. Dit is het geval bij specifieke bindweefselaandoeningen zoals het Ehlers Danlos Syndroom en het Marfan syndroom.

Voedingsadviezen
Neem voeding die rijk is aan collageen, zoals vlees, vleesbouillon en vis.
Neem voor het verstevigen van het bindweefsel siliciumrijke voeding, zoals brandnetel, heermoes, bamboe en gierst.
Zorg dat je voldoende groenten en water binnenkrijgt. Dit helpt het vormen van gezond bindweefsel.
Eet verse, onbewerkte voeding en vermijd geraffineerde en kant-en-klare producten.
Zorg voor een goede balans tussen rust en beweging. Yin yoga is een rustige vorm van yoga die het bindweefsel stimuleert, terwijl de spieren ontspannen blijven.
Vermijd kou en vocht; zorg voor voldoende warmte en reguleer de luchtvochtigheden.